• Uncategorized

    Hoe jongeren sensibiliseren rond de gemeenteraads- en provincieraadverkiezingen?

    Op dinsdag 7 mei 2024 organiseert VVSG samen met ABB een webinar over de campagnes die gepland worden in aanloop naar de lokale en provinciale verkiezingen op zondag 13 oktober 2024. Verschillende organisaties, waaronder Bataljong, kregen middelen om communicatie- en sensibiliseringscampagnes te ontwikkelen om specifieke doelgroepen aan te moedigen hun stem uit te brengen. Tijdens het webinar van 7 mei worden de verschillende projecten toegelicht en kan je nadien met de projectcoördinatoren in break-out-rooms in gesprek gaan. Praktisch informatie:

  • Nieuwtje

    Verkiezingstalk – hoofdpunten

    Op maandagochtend 29 januari vond de eerste verkiezingstalk plaats. Een combinatie van individuele coachingsmomenten en een plenaire round-up waarin geleerde lessen en nieuwtjes gedeeld worden. Benieuwd naar die nieuwtjes? We lijsten ze voor jou op! Vanaf vandaag kan je de informatie die hoort bij stap 4 raadplegen. De uitdagingen uit stap 3 krijgen oplossingen. Je krijgt in deze stap tips om samen oplossingen te bedenken en ook concrete methodes om te communiceren over die oplossingen.    VVSG organiseert op 22 februari een vormingsmoment over de nieuwe verkiezingsregels. Inschrijven kan via deze link.  ”t Is aan U! zal in het voorjaar campagnemateriaal voorzien voor eerste stemmers (focus op verkiezingen van 9 juni). Op de hoogte blijven van…

  • Nieuwtje,  Vorming

    Jouw verkiezingsprogramma op Vormingstweedaagse

    Vanaf 22 januari kan je je inschrijven voor de vormingstweedaagse van Bataljong. Op 13 en 14 maart krijg je een boeiend programma voorgeschoteld met heel wat sessies. Zie je de bos door de bomen niet meer en ben je op zoek naar een programma boordevol interessante verkiezingssessies? Duik dan even in onze tien aanraders*!  Schrijf je nu in! 1. Word een kindvriendelijke Stad of Gemeente in de volgende legislatuur! De start van een nieuwe beleidsperiode is het perfecte moment om samen met de politiek ambities voor de komende zes jaar te bepalen. Het behalen van het label kindvriendelijke stad of gemeente kan zo’n ambitie zijn. Hoe je overtuigt van de…

  • Inspiratie

    Tien lobbytips voor jou!

    Tussen september 2022 en oktober 2023 gingen 10 jeugdambtenaren aan de slag met hun persoonlijke ‘big ask’ tijdens het Vlaamse traject ‘lobbyen voor jeugdwerk en -beleid’. Dit was een samenwerking tussen Jint en Bataljong, met de steun van Erasmus+. Meer dan een jaar lang werkten de deelnemers aan een strategisch plan om gericht zaken in beweging te zetten voor de kinderen en jongeren van hun stad of gemeente. Het was een ontzettend leerrijk traject! Ter afsluiting hebben de deelnemers hun leerlessen opgelijst. Die oefening leidde tot deze 10 geboden voor een straf lobbytraject (met dan aan Isabelle Rombauts van Asse voor de invulling en creatieve verwerking). Laat je inspireren en…

  • Nieuwtje

    Rapport ’t Is aan u!

    ’t Is aan u is een project van De Ambrassade samen met heel wat partners. Deze zomer ging ’t Is aan u samen met 30 vrijwillige jongeren op pad om 528 jongeren overheen Vlaanderen en Brussel te bevragen. Gisteren werden de resultaten bekend gemaakt. De verhalen van de jongeren werden geanalyseerd overheen 15 thema’s waarover je conclusies op de website kan terugvinden. Denk aan vrije tijd, mentaal welzijn, armoede, werk, mobiliteit,… Zeker ook boeiende lectuur dus. En sla zeker ook niet de eerste delen van het rapport over en lees wat meer over de methodologie. Misschien biedt die ook wel inspiratie voor jouw participatieproject? De 15 thema’s uit het ’t…

  • Nieuwtje

    Minder dan een jaar voor de verkiezingen!

    13 oktober 2023 is voorbij, we zijn op minder dan een jaar tot de verkiezingen. Dat zorgt ervoor dat er heel wat gelanceerd werd rond deze datum. Hieronder geven we een kort overzicht. Debattle Op 14 oktober vond de Kick-Off voor jeugdraden en Debattle plaats. Een hondertal jongeren raakten er geïnspireerd. Kon je er niet bij zijn? Neem zeker een kijkje op de website want in de eerste missie: jonge ideeën en meningen verzamelen staat al helemaal online! VVSG ondersteunt lokale besturen in het opmaken van een omgevingsanalyse Bij de lancering van een nieuw meerjarenplan is een geactualiseerde omgevingsanalyse belangrijk, daarover kon je in stap 2 van Plan het plan…

  • Stap voor stap

    Start nu met stap 3: Van onderzoek naar uitdagingen

    Tijd voor alweer de derde stap in Plan het plan. In de vorige stap gingen we aan de slag met onderzoek. Deze stap start je best met een overzicht van alle onderzoeksresultaten. Dit hoeven daarom geen nieuwe onderzoeksresultaten te zijn. Haal informatie uit bestaand onderzoek, zowel van jezelf of van collega’s/andere organisaties. Misschien organiseerde je wel enkele participatiemomenten of staan die nog op de planning. Wat ook jouw situatie is, weet dat je blijvend kan inzetten op participatie en onderzoek, ook doorheen de andere stappen. In stap drie zet je al die onderzoeksresultaten om in uitdagingen en werk je een lobbystrategie uit. Je formuleert uitdagingen en legt prioriteiten zodat je over een beheersbaar aantal uitdagingen een…

  • Help, ik ben er nog niet!

    Help, ik ben er nog niet! – Stap 2

    Geen enkel probleem! Eerst en vooral, het is nooit te laat om op onderzoek te trekken. Duik nog eens in de artikels bij stap 2 en stel jouw participatie-actieplan op. Zit je daar even mee vast? Geen probleem. We staan je graag bij. Op 19 oktober kan je bijvoorbeeld terecht in onze participatiehelpdesk. Maar je hoeft zelf ook niet altijd het warm water uit te vinden. Duik bijvoorbeeld in bestaand onderzoek. In de volgende stap gaan we aan de slag met uitdagingen, je kan je daarvoor ook laten inspireren door het memorandum van Bataljong. Ook andere organisaties maken rond deze tijd memoranda op. Memoranda die een link hebben met jeugd…

  • Inspiratie

    Participatie organiseren?

    Participatie organiseren is een belangrijke stap in Plan het plan. Zo kan je de leefwereld van kinderen en jongeren in jouw gemeente in kaart brengen en vertalen naar concrete doelen en acties om de komende jaren op in te zetten. Maar hoe begin je daaraan? Stel al jouw vragen tijdens dit helpdeskmoment.  Wat mag je verwachten?  Meer info en inschrijven kan via deze website.

  • Stap voor stap

    Start nu met stap 2: op onderzoek!

    Nu je meer zicht hebt op het proces richting de verkiezingen en een nieuw meerjarenplan (stap 1) is het tijd om op onderzoek te trekken. Hierdoor kom je te weten wat er leeft bij kinderen en jongeren in jouw gemeente of stad. Dat kan handige input zijn om mee te nemen in de omgevingsanalyse. Kom meer te weten over data en gegevens en start vervolgens bij een evaluatie van het gevoerde jeugdbeleid. Misschien verzamelde je al wel eens wat informatie of zijn er algemene gegevens beschikbaar. Leg alle beschikbare data samen en kom te weten waarover je nog extra participatiemomenten moet organiseren. Stippel vervolgens jouw participatietraject uit of ga aan de slag met enkele quick wins.  Ontdek hier alles…