Nieuwtje

Verkiezingstalk – hoofdpunten

Op maandagochtend 29 januari vond de eerste verkiezingstalk plaats. Een combinatie van individuele coachingsmomenten en een plenaire round-up waarin geleerde lessen en nieuwtjes gedeeld worden.

Benieuwd naar die nieuwtjes? We lijsten ze voor jou op!

Vanaf vandaag kan je de informatie die hoort bij stap 4 raadplegen. De uitdagingen uit stap 3 krijgen oplossingen. Je krijgt in deze stap tips om samen oplossingen te bedenken en ook concrete methodes om te communiceren over die oplossingen.   

VVSG organiseert op 22 februari een vormingsmoment over de nieuwe verkiezingsregels. Inschrijven kan via deze link.

 ”t Is aan U! zal in het voorjaar campagnemateriaal voorzien voor eerste stemmers (focus op verkiezingen van 9 juni). Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief. Er zijn ook heel wat andere organisaties die hun verkiezingsprojecten zijn opgestart. Zo vind je op de website Ieders Stem Telt gebundelde informatie van tientallen middenveldorganisaties over hoe ze de participatie van kwetsbare groepen bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen stimuleren. Zo kan iedereen een weloverwogen keuze maken in het licht van de afschaffing van de opkomstplicht. Ook NWSNWSNWS heeft verkiezingsplannen, zo zullen ze vanaf 15 april verkiezingsinformatie voor jongeren maken. Daarnaast zal er ook een stemtest op jongerenmaat worden ontwikkeld (bron: De Ambrassade). En tot slot lanceert Socius haar campagne Allemaal Politiek. In een verkiezingsjaar legt het steunpunt voor het sociaal-cultureel werk de focus op het feit dat ook buiten het stemhokje burgers samen vorm geven aan de samenleving.

En ook op sociale media beweegt er heel wat. Kanalen zoals NWSNWSNWS en WatWat voorzien informatie op jongerenmaat. Maar daarnaast zijn ook volgende accounts de moeite waard om te volgen: ‘Kiez.nu’ brengt politieke info voor en door jongeren voor de verkiezingen van 9 juni. Het zijn studenten van de AP Hogeschool die in samenwerking met Gazet Van Antwerpen en ATV de content voorzien. Goed Gestemd is een podcast die in zeven afleveringen, zeven politieke partijen aan de hand van de voorzitters voorstelt. En tot slot is er a.stem.blieft, het officiële instagramkanaal van het Vlaams Parlement, via verschillende formats proberen ze jongeren te informeren over het reilen en zeilen van het Vlaams Parlement.

Rond deze tijd worden ook heel wat interessante cijfers gepubliceerd. In stap 2 ligt de focus op op onderzoek gaan, onder andere door ook reeds bestaande onderzoeken te raadplegen. Zo’n onderzoek is bijvoorbeeld de Gemeente- en stadsmonitor, hoewel jongeren pas vanaf 16 jaar konden deelnemen, toch de moeite waard om even de belangrijkste tendensen te raadplegen. In aanloop naar een nieuw JKP (Jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan) werd een bundeling gemaakt van verschillende onderzoeken over kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel (omgevingsanalyse JKP). Boeiende lectuur waar je via de inhoudsopgave vlot je weg in vindt. En tot slot zal de nieuwste JOP-monitor op 5 februari gelanceerd worden, het geeft een staat van de jeugd in Vlaanderen en Brussel mee.

Daarnaast zetten we graag nog enkele onderdelen van Plan het plan in de kijker. Wist je bijvoorbeeld dat er op Plan het plan een overzicht wordt bijgehouden van verschillende voor jeugd-relevante memoranda? Of dat we een selectie maakten uit het programma van vormingstweedaagse met voor jouw verkiezingstraject- interessante sessies?

Ook Debattle gaf een stand van zaken en gaf mee wat je in de volgende missie 3 kan verwachten. In missie 3, die vanaf maart gelanceerd wordt, zal het Debattle weekend praktisch voorbereid worden. Zo zal je debatconcepten ontdekken, leer je tips en tricks over een veilig en kwalitatief debat en zal de praktische organisatie toegelicht worden. Bovendien zal je een workshop debattechnieken en moderatie kunnen volgen en zullen er ook alweer moderatorenworden verloot. Om daarop kans te maken en bovendien een promopakket te ontvangen, is het belangrijk om jouw Debattle te registeren

Tot slot werd er nog een oproep gedaan om de enquête over jouw verkiezingsplannen in te vullen. Achteraf delen we de tendensen en we stemmen ons aanbod ook verder af op jouw noden.