Wat volgt er na de verkiezingen?

Help, ik maakte zelf nog nooit de verkiezingsperiode mee als jeugdambtenaar. Waar kan ik me aan verwachten?  

De verkiezingen, een gekke periode die slechts één keer in de 5 à 6 jaar terugkeert. Het is geen wonder dat heel wat jeugdambtenaren hier weinig tot geen ervaring mee hebben. En hoe graag we het jou ook zouden geven, een draaiboek ‘verkiezingen’ bestaat niet. Tot zover het slechte nieuws, want in deze onzekere tijden zijn er gelukkig ook nog enkele zekerheden. Bouw daarop verder en je zal zien dat het zo december 2025 is (of ook wel, de deadline voor de goedkeuring van het meerjarenplan).   

Wat na de verkiezingen?

Een aantal belangrijke taken uit de periode voor de verkiezingen keren terug. Zo zal het belangrijk zijn om zaadjes te planten, noden en uitdagingen van kinderen en jongeren op de agenda te zetten en de juiste acties naar voor te schuiven. Zaadjes planten is dus niet voldoende, je zal bij wijze van spreken ook al moeten weten welke bloemen best zouden groeien de komende zes jaar (beeldtaal voor de acties, doelstellingen en projecten die gerealiseerd zouden moeten worden). 

En ook in dialoog gaan met kinderen en jongeren houdt niet op na de verkiezingen. Wanneer je zaken op de agenda zet kan je ook nadenken over hoe je kinderen en jongeren hier rechtstreeks bij kan betrekken. Bekijk zeker ook Debattle missie 6, daarin worden jeugdraden en jongeren die meedoen aan Debattle aangemoedigd om het gesprek met de nieuwe bestuursploeg aan te gaan. Maar ook later, bij de concrete uitwerking van het nieuwe meerjarenplan en de adviesverlening zal je (vaak op korte tijd) moeten zorgen voor duidelijke info en participatiekansen voor kinderen en jongeren in de gemeente/stad.   

Waarom dialoog met kinderen en jongeren na de verkiezingen ook belangrijk is én blijft.
  • Beeld je eens in hoeveel er voor jonge mensen op zes jaar verandert, dat is het verschil tussen leren lezen en een Franse spreekbeurt geven, tussen een eerste keer naar een optreden met ouders en vijf dagen met vrienden naar een festival, tussen beginnen met studeren en een huis proberen kopen. Het beleid dat je voert in jouw gemeente/stad kan een grote impact hebben op hoe zij zich ontwikkelen.  
  • Heel wat onder hen hadden niet de kans om zich uit te spreken bij de verkiezingen omdat ze nog niet mogen stemmen, hun meningen zullen dus op een andere manier hun weg moeten vinden in het beleid.  
  • En het is bovendien verplicht; de jeugdraad dient inspraak te hebben bij alle lokale beslissingen met impact op kinderen en jongeren, in het bijzonder bij de opmaak en evaluatie van het meerjarenplan. Je leest er hier meer over. 

Naast die taken zijn er nog een paar zekerheden, zo zal er na de verkiezingen gewerkt worden aan een bestuursakkoord. In sommige gemeenten zal dit vooral door de politiek gebeuren, in andere gemeenten zal er ook ruimte zijn om voeding te geven aan dit bestuursakkoord. Als jeugdambtenaar kan je hier op verschillende manieren mee omgaan. Sowieso is het handig om een lijstje met enkele prioriteiten te hebben, dan heb je dat klaar voor als ernaar gevraagd wordt. (Kijk zeker naar stap 3 voor meer info daarover).
Weet ook dat er sinds deze verkiezingen duidelijke regels zijn over wie het initiatief mag nemen om een coalitie te vormen, dat is namelijk aan de grootste partij. Na twee weken ligt het initiatief bij de op één na grootste partij,… Het biedt jou misschien wel een duidelijke aanspreekpunt om proactief enkele prioriteiten aan mee te geven. Ga er dus zeker niet vanuit dat het in deze periode aan de politiek is, maar ga op actief op zoek naar welke ruimte die je hier mogelijks kan innemen.

Eens de nieuwe bestuursploeg bekend is, is een goede eerste indruk van tel. Kennismaken met de (nieuwe) schepenen en burgemeester en zorgen dat jeugdthema’s hen bekend zijn, is cruciaal. En vanaf dan start natuurlijk het denk- en schrijfwerk hoe sterk beleid voor jonge inwoners een plekje krijgt in het meerjarenplan van de gemeente/stad.

Richting het najaar van 2025 kan je je aan een laatste piek verwachten wanneer  de laatste hand wordt gelegd aan het meerjarenplan en er een formeel advies aan de jeugdraad zal gevraagd worden.  

Je merkt het, we spreken in termen van ‘waarschijnlijkheid’, het exacte traject in jouw lokaal bestuur kunnen we niet voorspellen. In het najaar bezorgen we je enkele vragen die je bijvoorbeeld aan jouw algemeen directeur kan stellen om in kaart te brengen hoe het verdere traject zal verlopen.  

Wat gebeurt er naast de verkiezingen ook nog in het schooljaar van 2024-2025

Hoewel de verkiezingen een constante realiteit zullen vormen, hoeft en zal dat de rest van de taken en agendaplanningen niet te bepalen. Sta daarom al even stil bij wat er nog op jou afkomt. Stel jezelf enkele vragen en probeer zo efficiënt de verkiezingen te integreren in jouw planning. 

  • Wat zijn de grote deadlines?  
  • Welke taken zijn terugkerend en lopen door?  
  • Bij welke projecten ben je betrokken?  
  • Wanneer zitten de pieken in jouw werk?  
  • Waar liggen er kansen om jouw takenpakket te verbinden aan verkiezingsdoelstellingen?