FAQ

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen. Heb je zelf nog een andere vraag? Stuur deze dan door naar emily.mortier@bataljong.be!

De zomer staat voor de deur, waarom nu toch al beginnen?

Voor heel wat jeugdambtenaren is de zomer een extra drukke periode. Voor anderen misschien net niet. Net daarom raden we je aan om in stap 1 een overzicht te krijgen van jouw huidig takenpakket en de stappen die je in het kader van de opmaak van het meerjarenplan best kan zetten. Neem even een uur de tijd om dat te bekijken en stippel jouw plan uit. 

Bekijk vervolgens jouw zomerplanning, we starten net nu omdat de kans ook erg groot is dat je in contact komt met heel wat kinderen en jongeren. Voorzie een lijstje met enkele prangende vragen die je kan stellen wanneer het moment zich ertoe leent. 

TIP: Stel niet enkel brede vragen zoals “Wat kan er beter in de gemeente?”. Deze vraag geeft jou een zicht op de meest prangende noden, maar bevraag zeker ook concreter. Het is soms makkelijker voor kinderen en jongeren om op zo’n vraag te antwoorden en jij krijgt over een thema ook heel wat info vanuit verschillende perspectieven. 
Meer info over belevingsonderzoek op de 
website van Bataljong.

Heb je meer tijd? Of zoeken jouw animatoren nog naar een spel? Misschien kan het “Burgemeester van de stad/gemeente”-spel* wel iets zijn. Werk het samen met jouw animatoren uit en breng alle input samen. En misschien bieden de resultaten wel een goede gespreksstarter om in dialoog te treden met de animatoren? Meer inspraak en participatie-methodieken vind je terug op de website van Bataljong.  

PS: Vergeet ook niet aan terugkoppeling te denken. Vermeld bijv. waar kinderen en jongeren kunnen opvolgen wat met hun resultaten zal gebeuren. Of vraag hen zelf eens wat ze op vlak van terugkoppeling verwachten. 

*Werkte jij zo’n spel uit en wil je dat hier ook delen met andere gemeenten? Stuur ons een berichtje!