Verveel-je-niet-lijstje na de verkiezingen

De verkiezingen zijn ondertussen voorbij. Het zal mogelijks even stil blijven na de verkiezingen, de politiek zal achter gesloten deuren vergaderen. Stilte wil in dit moment vaak betekenen dat er hard gewerkt wordt aan een akkoord. Stilte wil niet zeggen dat je niets kan doen (ook al beseffen we zeker dat er nog 101 andere dingen op je to-do-lijst staan). Ga even door dit lijstje en bekijk via welke wegen je nog een extra push kan geven op weg naar een sterk meerjarenplan.

Voor het bestuursakkoord

Be prepared

Maak een goed overzicht van wie welke taken opneemt binnen de jeugddienst en hoeveel tijd daarnaar toe gaat. Het kan helpen om je nieuwe schepen mee te informeren maar zo krijg je voor jezelf ook overzicht: als er nieuwe zaken bijkomen wat valt er weg? 

Herhaling werkt

Bekend wie aan zet is? Bezorg de ‘formateur’ (of alle politieke partijen die het bestuursakkoord schrijven als je daarvan op de hoogte bent) (nog) eens het memorandum van de jeugdraad en/of de inspiratienota die je met collega-ambtenaren schreef. Misschien klopt de seniorenraad of de fietsersbond wel op dezelfde nagels als de jeugdraad, en is het slim dat zij de krachten te bundelen 

Missie wie is het?

Probeer zo snel mogelijk te weten te komen wie je nieuwe schepen wordt. Zijn er in de wandelgangen voor de verkiezingen al specifieke kandidaten met ambities om de bevoegdheid jeugd op te nemen? Is hij/zij nieuw of herverkozen? Met al enige ervaring of niet?  

Herbekijk het vorige meerjarenplan

Neem met je jeugdraad het vorige meerjarenplan door om te kijken wat ze zeker willen behouden, hoe ze realisaties evalueren… Het helpt hen bovendien om een concreter zicht te krijgen op hoe het document waar ze mee naartoe werken eruit ziet.

Wie coördineert het meerjarenplan?

De algemeen directeur en/of het managementsteam moeten ervoor zorgen dat alle input die nodig is voor een goed meerjarenplan daarin wordt meegenomen. Klop bij hen of bij de beleidsdeskundige die het plan intern coördineert aan om meer te weten te komen over hoe de ambtenaren in jouw gemeente betrokken worden bij het schrijven van het beleidsplan. Wie houdt mee de pen vast en hoe worden de andere ambtenaren betrokken? Hoe zal het proces lopen, welke input wordt er tegen wanneer van welke ambtenaren verwacht, wat is de vooropgestelde timing binnen het proces om tot een meerjarenplan te komen zijn vragen die je hen kan stellen. 

Op het MAT(je)

Word je niet in alle fasen zelf rechtstreeks betrokken, denk dan na over hoe jouw prioriteiten verder meegenomen worden in het proces, via je dienst/afdelings/clusterhoofd en/of een andere betrokken ambtenaar die deel uitmaakt van het managementsteam (MAT) en/of kijk welke rol je opneemt bij inputmomenten. 

Smeed allianties met andere diensten

Om samen doelstellingen en acties met impact op de leefwereld van kinderen en jongeren in het meerjarenplan te verankeren. Dat kan ook op andere momenten dan de formeel vastgelegde in het meerjarenplantraject. Maar durf ook te vragen om in het proces van de opmaak van het meerjarenplan mee aan de tafel te mogen zitten als het over thema’s gaat met impact op kinderen en jongeren 

Denk na over de grote lijnen...

Wat is het ‘vast’ beleid dat je wil continueren? Welke grote projecten zitten in de pijplijn? Bijvoorbeeld jeugdinfrastructuur want grote budgetten worden ook mee vastgelegd in het meerjarenplan.

... zonder dat alles al in steen gebeiteld staat

Om samen doelstellingen en acties met impact op de leefwereld van kinderen en jongeren in het meerjarenplan te verankeren. Dat kan ook op andere momenten dan de formeel vastgelegde in het meerjarenplantraject. Maar durf ook te vragen om in het proces van de opmaak van het meerjarenplan mee aan de tafel te mogen zitten als het over thema’s gaat met impact op kinderen en jongeren 

Na het bestuursakkoord

Maak je huiswerk

Bestudeer het bestuursakkoord om linken te leggen met wat de jeugdraad belangrijk vindt en je eigen prioriteitenlijstje.  

Smeed het ijzer als het heet is

Is de installatievergadering (ergens in de eerste week van december) achter de rug en zit je nieuwe schepen in het zadel? Zodra ze een emailadres van de gemeente hebben of hun telefoonnummer bekend hebben gemaakt kan je contact leggen voor een kennismakingsgesprek. 

De eerste kennismaking

Stel jezelf voor als partner om de schepen vanuit je expertise als jeugdambtenaar te adviseren. Overrompel hem of haar niet meteen met teveel details over wat er allemaal loopt. Neem hem/haar mee in de grote lijnen waar de jeugddienst mee bezig is. Maak ook de breedte van je opdracht duidelijk. Dat jeugdbeleid over tal van thema’s gaat die belangrijk zijn in de leefwereld van kinderen en jongeren. Dat jij/je dienst met meer bezig is dan enkel spel en sport, want dat beeld van een ‘speeldienst’ bestaat vaak nog wel. Geef informatie mee om eens door te nemen, bv Dropzone of stuur nieuwsbrieven door met als tip om zich daarop te abonneren. Ga met een open blik, probeer erachter te komen wat zijn/haar visie is, wat hij/zij belangrijk vindt om op in te zetten, zo krijg je ook een beeld van mogelijke weerstand(en) en waar jullie op dezelfde lijn zitten. Nodig je schepen uit om jou aan te spreken om mee zaken te onderbouwen die hij/zij wil bepleiten in het college. Om expertise aan te reiken. 

 

Dit artikel is onder andere gebaseerd op getuigenissen van ervaren jeugdambtenaren in de podcast van Plan het plan.

Eind november lanceren we de zevende stap van Plan het plan. Hier zal je nog meer info vinden over de eerste kennismaking met de schepen of hoe je kan lobbyen binnen het