Vijf quick wins in onderzoeken!

De zomer staat voor de deur, een evenement of ruimtelijke ontwikkeling moet gerealiseerd worden, het subsidiereglement moet worden aangepast en/of het jeugdhuis loopt leeg. Heel wat obstakels die tijd wegnemen om bezig te zijn met op onderzoek gaan. Maar… heel wat kansen om op onderzoek te gaan! Je ontdekt het met deze vijf quick wins! 

  1. Zorg voor een handig en compact vragenlijstje
  2. Twee voor de prijs van één
  3. Een kleine omweg mét (tijds)winst
  4. Je moet het niet allemaal zelf doen
  5. Noteer alle signalen zorgvuldig

 

1. Zorg voor een handig en compact vragenlijstje

Op de meest onverwachte momenten kom je met kinderen en jongeren in contact. Wees daarop voorbereid en hou telkens een aantal vragen achter de hand over iets waar je meer over wil weten. 

Maar welke vraag stel je dan? Volg deze flowchart en kom te weten uit welk type vraag* je kan gebruiken! 

*Dit lijstje met vragen is niet volledig. Het kan je wel inspiratie bieden.

2. Twee voor de prijs van één

Open jouw agenda en kijk waar je sowieso al in contact komt met kinderen en jongeren. Probeer deze momenten aan te grijpen om met kinderen en jongeren in gesprek te gaan. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Jouw bezoek aan het jeugdhuis om infrastructuursubsidies toe te kennen.
  • De kinderen en jongeren op het speelplein of ander aanbod dat je organiseert. 
  • Wie komt er naar de buitenspeeldag of dag van de jeugdbeweging? Juist ja, kinderen en jongeren! 
  • De infovergadering voor jeugdverenigingen aan de start van het jaar.  

TIP: Je hoeft niet iedereen te willen bevragen. Streef naar kwaliteit en probeer vooral een veelheid aan perspectieven te bevragen. 

  •  
3. Een kleine omweg mét tijdswinst

Omweg en tijdswinst, het klinkt als niet te rijmen maar toch is het zo!  
Kies bijv. voor de bus i.p.v. de auto om naar één van de deelgemeenten te gaan en luister naar de gesprekken van jongeren rondom je of stel ze een vraag.  

Een kleine omweg, maar van grote waarde! 

4. Je moet het niet allemaal zelf doen

Wees je ervan bewust hoeveel mensen in contact staan met kinderen en jongeren. Ga in gesprek met hen, vraag naar signalen die zij opvingen én vraag hen eventueel om jou in de toekomst nog verder op de hoogte te houden van wat ze horen.  

Denk hierbij erg breed aan verschillende personen, we geven je alvast even wat inspiratie mee.  

5. Noteer alle signalen zorgvuldig

Mogelijks (en hopelijk) trek je met de tips hierboven een groot blik aan signalen open. Om te voorkomen dat je door het bos de bomen niet langer ziet, hou je alles best goed bij.  

Maak jouw eigen structuur op en zoek een plek waar je alles vlot kwijt kan. Een schriftje of jouw GSM? Een stadskaart op bureau of een voice message op whatsapp? Misschien kan je er zelfs een gedeelde werkplek van maken met jouw collega’s?  

Enkele richtvragen om het signaal goed te noteren:  

  • Van wie kwam het signaal?  (Leeftijd, hobby, leerjaar,… )
  • Vindplaats van het signaal? 
  • Boodschap? 
  • Thema’s?  (Koppel één of meerdere thema’s aan de boodschap zodat je snel kan zoeken. Denk in de vorm van hashtags zoals #ruimte.) 
  • Bedenkingen (Jouw eigen reflectie.) 

Hoe begin je zo’n gesprek? Wees eerlijk over jouw bedoelingen. Als je nog geen contact hebt gehad met een kind of jongere is er zo op afstappen gewoon een beetje awkward. Stel jezelf voor, denk aan volgende vragen.   

  • Wie ben je?  
    Ik ben … van de jeugddienst van de gemeente/stad XX.  
  • Wat heb je nodig?  
    Ik ben momenteel bezig met plannen voor de toekomst van onze stad/gemeente te bedenken. Ik wil niet alles zelf bedenken, want uiteindelijk gaat iedereen daar de gevolgen van voelen, ook jij. Daarom stel ik aan iedereen die ik tegenkom een vraag.  
  • Wat gaat ermee gebeuren?  (Bespreek dit na het stellen van jouw vraag.)  
    Ik noteer alles in mijn boekje. Wanneer we na de verkiezingen de plannen voor de komende jaren opmaken lees ik alles nog eens na en probeer ik aan het nieuwe bestuur alles wat ik ben te weten gekomen mee te geven. Zij maken dan de complete puzzel, ik kan dus niet beloven dat wat jij zegt mee zal genomen worden. Blijf je daar graag verder van op de hoogte? Dan kan ik je binnen XX aantal tijd nog wel eens een berichtje sturen.  (Let op met de GDPR-bepalingen omtrent het bijhouden van persoonsgegevens binnen de gemeente/stad!) 
Met die laatste vraag doe je aan correct verwachtingsmanagement. Kinderen en jongeren die graag nauw betrokken blijven? Wijs! Pols eens of ze misschien geen interesse hebben om lid te worden van de jeugdraad of mee te werken aan een project.